Ne csak bőrünket védjük az UV-sugaraktól!

Terrántető

Extrém meleg az idei a nyár, a negyven fok feletti hőmérséklet sem ritka. Szakértők, klímatudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez még csak a kezdet, még ennél is melegebb nyarakkal számoljunk a következő években. A kánikula fizikai és mentális megterheléssel is jár, az UV-sugárzás pedig nem csak egészségünket, házunkat is veszélyeztetheti, ha nem védekezünk megfelelően.

Pusztító erdőtüzek, közel ötven fokos hőség, vízkorlátozás – az idei nyár extrém forró Európa-szerte. A kiugróan meleg és száraz időjárás mellett naponta figyelmeztetnek a hírek a rendkívüli UV-sugárzásra, jól tudjuk, hogy naptejjel, árnyékkal, kalappal kell védekeznünk ellene. Az azonban nem olyan régóta ismert, hogy az UV-A sugárzás a napozás után, a sugárzás megszűnése után, akár a sötét szobában is károsítja a bőrt, ezt a Yale Egyetem kutatócsoportja igazolta néhány évvel ezelőtt.

Az UV-sugárzás ellen a házunkat is védjük

Az UV-sugárzás komoly veszélyt jelent a tető tartósságára is, fizikai és kémiai szinten is károsíthatja a tetőcserepeket, amelyek így fakóbbak, kevésbé ellenállók, repedezettek lehetnek vagy idő előtt elöregednek. A Terrán tetőcserepei közül a Synus, a Renova Plus és a Coppo termékcsalád egyes tagjai a ColorSystem felületkezelésnek köszönhetően hatékonyan állnak ellen az UV-sugárzásnak.

Ha még nem kerül cserepezésre a tetőnk

Ma már nem kérdés, hogy tetőépítés vagy -felújítás során a tetőfólia alkalmazása elengedhetetlen. A megfelelő tetőfólia nemcsak a komfortos lakóérzetet segíti, hanem megóvja a héjazatot a csapadéktól, védi a tetőszerkezetet, a hőszigetelést. A Terrán MediFol tetőfóliái többféle választékban elérhetők, hogy évtizedekig kiváló védelmet nyújtsanak otthonunknak.

Rundo Carbon Hateto

A megfelelő típus kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen ahhoz számos szempontot kell figyelembe venni. Sok más mellett lényeges kérdés a fólia minősége. Előfordulhat ugyanis, hogy a cserepek nem azonnal kerülnek rá a tetőnkre. Amennyiben hetekig, akár hónapokig sem kerül lefedésre a tető, jogosan merülhet fel a kérdés, cserepezés nélkül mi történik a fóliával, hiszen hő, napsugárzás éri. Láthattuk, hogy a még a tetőcserepek tartósságát, élettartamát is befolyásolhatja az UV-sugárzás, mi történik tehát abban az esetben, ha csupán a fólia védi otthonunkat? A tetőfóliánk minősége alapvetően meghatározza a károsodás mértékét. Különösen a cserépfedés előtti UV-sugárzás károsítja nagymértékben a fóliát, akár a működési határparaméterig! Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy minőségi termék mellett tegyük le a voksunkat, valamint a nyári időszakban érdemes minél hamarabb a tetőcserepeket felhelyezni, ezáltal is elkerülve a fólia túl korai elhasználódását.

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogyan lesz a napsütésből energia, milyen út vezetett a napenergia hatékony felhasználásához.