Otthonfelújítási támogatás a gyakorlatban: ezek a támogatható tevékenységek

Terrántető
Medicomfort 1

Hamarosan elindul az új otthonfelújítási támogatás. Lássuk, melyek a támogatható tevékenységek és hogyan érhető el az elvárt 30 százalékos energiamegtakarítás.

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, új otthonfelújítási támogatás indul családi házakra. Mielőtt bemutatnánk, hogy mely felújítási tevékenységek tartoznak a támogatható körbe, röviden összefoglaljuk a feltételeket.

Milyen ingatlan esetén pályázhatunk?

1990. december 31. előtt épült családi házak tulajdonosai pályázhatnak. Korábban feltétel volt a gázhálózatra történt csatlakozás, ez azonban már nem feltétele az otthonfelújítási programba kerülésnek.

Kik pályázhatnak?

Cselekvőképes, nagykorú magyar állampolgár, vagy Magyarországon már egy éve élő EGT állampolgár, aki az adott ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik, nincs bruttó minimálbért meghaladó adótartozása, és a kölcsönidő lejártáig nem tölti be a 75-ik életévét.

A tulajdonosnak életvitelszerűen az ingatlanban kell tartózkodnia.

Mire lehet pályázni?

Az alapfeltétel, hogy a beruházással minimum 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, amit  a beruházás előtt és után is energiatanúsítvánnyal szükséges igazolni. Pályázni korszerűsítésre lehet: hőszigetelésre, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint nyílászárók cseréjére.

Hogyan tevődik össze az önerő, a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel?

A beruházási keret 7 millió forint, amihez 1 millió forint önrész szükséges. A 6 millió forintos különbözet megoszlik a kamatmentes hitel és támogatás között, amelynek arányát a pályázó jövedelmi helyzete, valamint térségi és járási feltételek alapján határozzák meg. A várható vissza nem térítendő támogatási hányad 2,5-3,5 millió forint közé eshet. A járások három kategóriába tartoznak: 

  • ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-át sem éri el, ott a teljes hatmilliós költségvetésből 3,5 millió Ft-ra,
  • ahol az országos átlag 75 és 110%-a közé esik a jövedelem, ott 3 millió Ft-ra,
  • ahol ezt meghaladja a háztartások bevétele, ott 2,5 millió Ft-ra számíthatnak az igénylők.

Ugyanakkor nem szorulnak ki a pályázati lehetőségből azok, akik magasabb jövedelmű járásban élnek: amennyiben az igénylő és esetlegesen bejegyzett élettársának, házastársának jövedelme kevesebb mint a 2023. évi bruttó átlagkereset 70 százaléka (azaz 399 840 forint), elérhető számukra a támogatás. Az a pályázó azonban, aki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében rendelkezik családi házzal, és havi bruttó – és esetlegesen bejegyzett élettársának, házastársának – jövedelme meghaladja a 2023. évi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot – csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.

Legalább 40 százalékos elért energetikai javulás esetén a támogatási összeg további 5%-ban lehet vissza nem térítendő támogatás.

A hiteligénylők esetében vizsgálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, amely alapján megállapítható, hogy a hiteligénylő jövedelmének mekkora része fordítható törlesztésre.

Az államilag támogatott hitel kamatmentes, maximum 10 éves futamidővel. A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, amelynek időszaka 24 hónap, és egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. Ezt a 2-2,5 évet követi egy 3 hónapos türelmi idő, ami után meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Mind a rendelkezésre tartási idő, mind a türelmi idő beletartozik a 10 éves futamidőbe.

Mi történik akkor, ha nem valósul meg az elvárt 30 százalékos energiahatékonysági javulás?

Amennyiben a beruházást követően nem valósul meg az elvárt 30 százalékos javulás, a teljes támogatási összeget vissza kell térítenie a pályázónak.

Mikortól indul a pályázat?

Az előzetes tájékoztatás szerint 2024. június 3-án indul a program, a kérelmeket 2025. év végéig lehet benyújtani, és legkésőbb 2026. április végéig szerződést kötni.

Erre érdemes figyelni az energetikai cél eléréséhez

Medicomfort

Az otthonfelújítási program tehát energetikai korszerűsítést hivatott szolgálni: hőszigetelésre, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint nyílászárók cseréjére fordítható a pályázaton elnyert összeg.

Első lépésként érdemes megvédeni az épületet a talajból vagy a felülről érkező nedvességtől. Ha a vízszigetelés vagy a tetőfedés felújításra szorul, akkor a fal és a födém hőszigetelése előtt mindenképpen ezzel a kérdéssel kezdjünk.

A minimum 30 százalékos energiamegtakarítás elérése elképzelhetetlen akkor, ha nincs szigetelve az otthonunk. A támogatható tevékenységek egyik köre a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épület külső határoló elemeinek teljes körű hőszigetelése, födémszigetelése. A tető és a határoló falak találkozása lényeges kérdés a teljes épület hőszigetelése szempontjából, a hőhídmentesség szinte kivitelezhetetlen megfelelő hőszigetelés nélkül. Így az otthonfelújítási programba természetesen beletartozik a külső fal, lapostető (a hozzá közvetlenül kapcsolódó vízszigeteléssel), fűtetlen tetőtér esetén a padlásfödém, fűtött tetőteret határoló szerkezetek, alsó zárófödém árkád felett, alsó zárófödém fűtetlen pince feletti szerkezet hőszigetelése és a kapcsolódó munkálatok elvégzése.

MediCOMFORT: az optimális tető-hőszigetelő

Medicomfort

A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszere biztosítja az energiahatékony lakóteret. A kemény PIR anyagú hőszigetelés szarufák fölötti elhelyezése esetén felületfolytonos, zárt hőszigetelő réteget kapunk. A PIR, a poliuretán egy továbbfejlesztett változata, amely a hagyományos poliuretán hőszigeteléseknél sokkal jobb fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. Ez ma az építőiparban használt egyik legkedvezőbb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag: hővezetési tényezője 0,022-0,025 W/mK, a vastagságtól és kasírozástól függően.

A MediCOMFORT tető-hőszigetelő-rendszer különböző típusai egyaránt alkalmazhatók felújításkor, valamint újépítés során is. Az energetikai felújítás során érdemes teljes korszerűsítésben gondolkodni és ha szükséges – mert otthonunk korszerűtlen és régen épült –, akkor belevágni nagyobb értéknövelő beruházásba: új cserepezésbe, új tetőszerkezet kialakításába. A szarufák fölé épített MediCOMFORT tetőhőszigeteléssel kiküszöbölhető a szarufák vonalában a hőhídhatás, akár már 14 cm vastag MediCOMFORT tető-hőszigetelés alkalmazásával teljesíthető a tetőteret határoló szerkezet 0,17 W/m2K követelményértéke. Ráadásul a PIR hőszigetelő anyag kisebb rétegvastagság mellett teljesíti ezeket a követelményértékeket, ami azt is jelenti, hogy kevesebb anyag felhasználásra van szükség. 

Elsősorban meglévő tetőkhöz ajánljuk a MediCOMFORT Natúr PIR MV-t kiegészítő hőszigetelő rétegként (új tetőknél önmagában is alkalmazható, szarufák feletti tető-hőszigetelés).

A MediCOMFORT HD is elsősorban meglévő tetők felújításához, kiegészítő hőszigetelő rétegként alkalmazható, valamint páraáteresztő fóliával is rendelkezik. Új tetők esetében is megállja a helyét, szarufák feletti tető-hőszigetelésként.

A MediCOMFORT 022 új tetőknél alkalmazható és páraáteresztő fóliával is rendelkezik. 

Összetett tetőidomokhoz a MediCOMFORT Natúr PIR Alu a megfelelő választás.

A MediCOMFORT Polimer pedig alacsony hajlásszögű tetőkhöz kifejlesztett, kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező tetőszigetelés, amelynek vízzáró borítása is van.

Az otthonfelújítási programmal a családi házak tulajdonosai most megvalósíthatják az energetikai korszerűsítést, amely hosszú távon szolgálja a bolygónk és az egyéni érdekeinket is, hiszen az energiamegtakarítással kevesebb lesz a rezsiköltségünk, komfortosabb a lakókörnyezetünk, valamint környezetvédelmi szempontból is előremutató a beruházás.

További részletek az otthonfelújítási programmal kapcsolatban ITT található.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, miért elengedhetetlen a megfelelő tetőfólia alkalmazása.