Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Terrántető

Egy friss kutatás szerint a magyarok 90 százaléka energiahatékonysági korszerűsítést tervez otthonában. Többségünk 20-22 fokos lakásban érzi jól magát, de ennek költsége családonként igen változó.

Otthonaink korszerűsítése több okból is alapvető igény ma már. Az energiaárak emelkedése és a rezsiszabályok mellett egyre többen „zöldítenék” is otthonukat, hiszen a klímaváltozás jeleit ma már mindannyian tapasztaljuk. Az elmúlt években sokan vágtak bele felújításba, korszerűsítésbe és sokan most kezdik el tervezni. A Schneider Electric felméréséből kiderül: a magyarok egyharmada már energiahatékonyabb otthonokban lakik, 26 százaléknál éppen most zajlanak a munkálatok, míg 31 százalék tervezi a korszerűsítést. A válaszadók mindössze 11 százaléka nem tervez a jövőben modernizálást. A felmérés arra is rákérdezett, hogy a felújítást tervezők milyen munkálatokat tartanak szükségesnek. Kétharmaduk izzócserét, 56 százalékuk nyílászáró korszerűsítését és szigetelést tervez. Megújuló energiatermelést 16 százalékuk szeretne otthonában. A válaszadók közel fele a korszerűsítéssel a rezsi kiadásait szeretné csökkenteni, 37 százalék számára a fenntarthatóság és bolygónk védelme az elsődleges szempont. A komfortosság növelése tíz százalékuknak volt prioritás.

Magyarországon 4,6 millió lakás található, ezek jelentős része 1980 előtt épült. Ekkor még az energiahatékonysági tényező nem volt fontos szempont egy-egy építkezésnél és jogszabályi elvárás sem vonatkozott rá. Ma már alapvető igény, hogy otthonaink korszerűek legyenek, télen benntartsák, nyáron pedig ne engedjék be a meleget. Az Újház téli kutatása szerint, többségünk otthon 20-22 fokban szeret lenni, ám éppen a lakóingatlanok eltérő állapota miatt, nem ugyanannyi rezsit fizetünk ezért.

Tető-hőszigeteléssel biztosíthatjuk a megfelelő benti hőmérsékletet

P3301389

A homlokzati szigetelés mellett a tető-hőszigetelésnek van jelentős szerepe abban, hogy otthonunk klímája télen-nyáron megfelelő legyen. A Terrán tető-hőszigetelő rendszere, a MediCOMFORT egyaránt jó választás felújításhoz, de építkezéshez is. A MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerét PIR-táblák alkotják. Ma az építőiparban ez az egyik legjobb szigetelő megoldás. Használata felületfolytonos hőszigetelő réteget biztosít. A szarufák fölé vagy közvetlenül rá helyezett MediCOMFORT-tal megszüntethetők a hőhidak, ráadásul beépítésekor nincs szükség a tetőtér belső burkolatának megbontására.

Zöldítés a Nap segítségével

Terran Generon 22 41

Azoknak, akik időszerűnek tartják megújuló energiaforrások felhasználásával védeni a Földet és a pénztárcánkat is, kézenfekvő megoldás a Nap segítségét hívni. A Terrán saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőrendszerrel.  A tető síkjába tökéletesen illeszkedő Generon minden egyes cserepe külön szolárpanelként működik. A Generon még felhős időben is, 50-90 százalékos kihasználtsággal működik, így nem csak ragyogó napsütésben termel zöld-energiát a fejünk felett. A napjainkra egyre jellemzőbb szélsőséges időjárásnak is ellenáll, edzett üveglapjai maximális védelmet biztosítanak. További előnye, hogy tagolt tetőformák esetén is nagy hatékonysággal kihasználható a tetőfelület.

TetőtÉpítek: egy helyen minden

A felújítás, építkezés előtt állóknak a Terrán megalkotta TetőtÉpítek felületét, ahol még olyan kérdésekre is választ kapunk, amelyek talán eszünkbe sem jutnak. Az információk, referenciafotók, edukációs anyagok és videók az inspirálódás mellett a döntésben nyújtanak segítséget. A tetőcserepek és az ereszcsatorna-rendszer mellett a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével. Így mindent, ami segít tájékozódni, költséget tervezni és ötletet meríteni, megtalálunk egyetlen felületen.

Korábbi bejegyzésünkben arról olvashat, házvásárláskor honnan tudhatjuk, hogy tetőcserére van szükség.