Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrántető

Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságnak és luxusnak számított a napelem, ma már azonban egyre többen döntenek a szolárrendszer mellett. A rezsicsökkentés és a környezetvédelem is egyaránt fontos szempontok, ám laikusként nem könnyű eligazodni a kínálatban. Mutatunk néhány szempontot, amiket érdemes mérlegelni.

Korábban, aki a napelemes rendszer kialakításán gondolkozott, két lehetőség közül választhatott: a háztetőre vagy a telekre telepíthette a paneleket. Mindkét választás kompromisszumokkal jár, hiszen a tetőre installálás például megbontja a héjazat szerkezetét, a talajra épített állványzaton lévő szolártáblák pedig akár balesetveszélyesek is lehetnek. Szerencsére ma már nem csak ezek a hagyományosnak mondható napelemes rendszerek jöhetnek számításba. A Terrán Generon betoncserépbe integrált szolárcelláival teljesen belesimul a tető síkjába, nem rontja annak védelmi funkcióját, esztétikai megjelenését, ami hosszú távon fontos mérlegelési szempont.

Tény, hogy a napelem költséges beruházás, ennek ellenére nem érdemes kizárólag az ár alapján dönteni. Ugyanilyen fontos szempont, hogy az adott árért milyen minőséget kapunk. A Terrán Generon napelemes tetőcserép egyértelműen jó befektetés, hiszen belesimulva a tető síkjába különleges esztétikai élményt nyújt, megőrzi a tető védelmi funkcióját, mindemellett pedig a teljesítmény és hatékonyság terén sem marad el. A beruházás megtérülési idejét jelentősen lerövidítheti az akár 3 millió forintos otthonfelújítási támogatással, ami a hagyományos napelemekkel szemben a Terrán Generonra fajlagos költséghatár nélkül igényelhető.

Megtérülő befektetés a napelemes tetőcserép

Tetőt nem egy évre, de még csak nem is egy évtizedre választunk. Joggal várjuk el, hogy a napelemes rendszerünk hosszú ideig kiválóan működjön. A Terrán 25 év garanciát vállal Generon tetőcserepeinek teljesítményére, ez azt jelenti, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a 15 Wp névleges teljesítményérték 80%-a alá. Ha ez mégis megtörténne, esetleg meghibásodna, a probléma akkor is könnyen orvosolható, hiszen a Terrán Generon modulok itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre.

Érdemes arra is gondolni, hogy egy háztartás villamosenergia fogyasztása idővel változhat, ezért nagyobb teljesítményű invertert, valamint olyan rendszert válasszunk, amit később gond nélkül, könnyen lehet bővíteni. A Terrán Generonnál nem szükséges újabb tartószerkezetekkel terhelni a tetőt, csupán a tetőn lévő Zenit vagy Rundo sík cserepeket kell kicserélni a napelemesekre. Optimális méretének köszönhetően lekövethetőek a tetőélek, ezáltal a tetőfelület bizonyos esetekben jobban kihasználható vele, mint a nagy panelekkel.

Meglévő ingatlan esetén még a napelem telepítése előtt ajánlott átvizsgálni a tetőhéjazat és -szerkezet állapotát. Mennyire korszerű, megkopott-e a héjazat? Amennyiben néhány éven belül esedékes lenne a tetőfelújítás, érdemes azt még a szolárrendszer kiépítése előtt megvalósítani. Költséghatékony megoldás, ha Terrán Zenit vagy Rundo betoncserepeket választunk a tetőfedéshez, mert azok teljesen kompatibilisek a napelemes tetőcseréppel. Később a Terrán Generon modulok egyszerűen beilleszthetők ezen tetőcserepek helyére.

Korábbi bejegyzésünkben abban segítünk, hogyan találjuk meg a számunkra megfelelő cserepet, hiszen a tető nemcsak a környezeti hatásoktól védi otthonunkat, hanem esztétikai értékkel is bír.