Hogy a tetőnk nyugodtan aludhassa téli álmát

Így őrizze meg a tető állapotát

Terrántető

Ahogy kint lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, egyre jobban értékeljük az otthon melegét. Ahhoz pedig, hogy bent még a legnagyobb hidegben se érezzük az időjárás viszontagságait, fontos, hogy a tetőnk télen is topformáját hozza. Lássuk, mivel biztosíthatjuk ezt!

A tetőszerkezetnek és a tetőcserepeknek hosszú-hosszú évekig, akár generációkon át ellen kell állniuk a zord időjárási körülményeknek. Ebből a szempontból a tél különösen próbára teszi őket. Ideális esetben sem a fagy, sem a nagyobb hótömeg, majd annak olvadása sem károsítja a tetőt, így az tökéletesen ellátja védő és hőszigetelő funkcióját. Ha előrelátóak vagyunk, tetőnket alkalmas időben, rendszeresen, szemrevételezéssel ellenőrizzük, valamint kellő figyelemmel gondoskodunk róla, minőségbeli romlás nélkül vészeli át ezt az időszakot a több centis hóréteg alatt is, nem kell ellenőrizgetnünk, feljárkálnunk a mínuszokban, tudjuk, hogy megbízhatóan teszi a dolgát.

A hó hullhat, a cserepek nem

Családunk, környezetünk és nem utolsó sorban tetőnk megóvásának érdekében javasolt bizonyos tetőbiztonsági elemek telepítésében is gondolkodni. Ide tartoznak például a hófogó rácsok is, amelyeket Magyarországon még mindig viszonylag kevés tetőn látni, pedig nagyon hasznosak. Feladatuk, hogy az eresz magasságában felgyülemlett, egybefüggő hótömeg leesését megakadályozzák, vagy az olvadás közben lecsúszó hótáblákat feldarabolják – ezzel kiiktatva az egyik leggyakoribb téli balesetforrást.

Hazánkban a hófogók legelterjedtebb fajtája a felületi hótartást biztosító kampós megoldás, habár az nem minden helyzetben tudja helyettesíteni a hófogó rácsot. Ezeket a fém eszközöket a tetőcserép felső felére kell beakasztani. Az elhelyezendő mennyiséget méretezni szükséges, ami függ a tető geometriájától (pl. hajlásszögétől) és a mértékadó hótehertől, utóbbit a földrajzi elhelyezkedés és a tengerszint feletti magasság stb. is befolyásolja. Nagyobb tetőfelületen, forgalmas járdaszakaszok felé nyúló tetőkön, valamint jelentősebb mennyiségű hó esetén indokolt lehet (sőt bizonyos esetekben kötelező is) a hófogórács alkalmazása. Ezek tartóelemeit a tetőlécek közé beépített, külön méretre vágott deszkához rögzítik.

Hófogók, járórács a tetőn

Új tetők esetén viszonylag könnyű dolgunk van a hófogók telepítésével, hiszen a tetőfedés közben azok egyszerűen beépíthetőek. Ha viszont eddig nem gondoltunk ilyesmire, vagy nyáron költöztünk használt házba, akkor ellenőrizzük gyorsan tetőnk hóvédelmét! Utólag is lehet ugyanis hófogókat telepíteni, de mindenképp bízzuk azt szakemberre, nehogy közben megsérüljön a tetőnk szerkezete.

Tavaszi helyett téli nagytakarítás

Sokan a tavaszi ház körüli munkák közé sorolják az ereszrendszer kitakarítását, ám ezt nem árt megejtenünk a tél beköszönte előtt sem. Az ősszel lehullott vagy a nyári viharok által szanaszét fújt falevelek ugyanis eltömíthetik az ereszcsatornákat, amelyek így nem képesek megfelelően biztosítani a tetőről olvadó hó és jég távozását.

Érdemes azt is szemrevételezni, hogy van-e olyan fa a ház mellett, amelynek ágai a tetőre rálógathatnak, felé benyúlhatnak. Előfordulhat ugyanis, hogy a leesett hó ráfagy az ágakra, amelyek a teher alatt leszakadhatnak, ezzel jelentős kárt okozva. Az ilyen ágakat tehát célszerű eltávolítani a tél kezdete előtt. Ahogy az eresztisztításhoz, ehhez a munkához is ajánlott szakembert fogadni, hiszen a szakértelmen túl azt is figyelembe kell venni, hogy a magasban végzett munka megfelelő biztonsági intézkedéseket igénylő feladat.

Ereszcsatorna tisztántartása

Félre a szerszámokkal, elő a ceruzákkal!

A tél nem igazán alkalmas a tetőfedési munkák elvégzésére. Az új építésű házak esetén igyekezni kell, hogy a hideg és havas időjárás beköszönte előtt tető alá kerüljön az épület, ezzel megvédjük a szerkezeteket nemcsak az átázástól, hanem az ezzel együtt járó fagyáskártól is. Ha meglévő tetőnket szeretnénk felújítani vagy cserélni, szintén nem szerencsés télre időzíteni a munkálatokat. Ugyan az utóbbi években viszonylag enyhe telek voltak hazánkban, erre nem szabad alapozni, hiszen bármikor eshet nagyobb mennyiségű csapadék. Ilyen esetben pedig nagy bajba kerülhetünk, mert előfordulhat, hogy az időjárási körülmények miatt csak több hét vagy hónap után tudják befejezni a tetőt, miközben az épület védtelen marad. Ez pedig akár a födém, a falazat és a bútorok tönkremeneteléhez vezethet.

A téli hónapok az építkezés helyett viszont tökéletes időszakot kínálnak a tervezgetésre!

Tetőt egy egész életre választunk, ezért fontos döntés, szánjunk elég időt arra, hogy alaposan körbejárjuk a témát. Gondoljuk át, esztétikailag milyen tetőfedést képzelünk el a házunkhoz, emellett tájékozódjunk a legújabb technológiákról, alapanyagokról is. Érdemes már ilyenkor tetőfedőt keresni az elvégzendő munkához, hiszen a jó szakemberek naptára hónapokkal előre tele van. Informálódjunk továbbá a korszerű hőszigetelés lehetőségeiről, a megfelelő rétegrend kialakításáról is, amivel növelhetjük a komfortérzetünket, miközben csökkenthetjük a fűtésszámlánkat. Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy az ingatlanunk megőrizze az értékét, célszerű az aktuális energetikai előírásokat figyelemmel kísérni.

Mindezekben segítséget nyújt megújult weboldalunk, a tetotepitek.hu. A felületen található tippekkel többek között megtalálja az igényeihez leginkább passzoló tetőcserepet, tetőrendszert, valamint bővebb ismertetőkkel találkozhat az új termékek, innovációk vonatkozásában. A könnyen használható kalkulátorral pedig előre felmérheti, mekkora beruházással jár majd a projekt. Így, mire elolvad a hó, és megjelennek az első tavaszi napsugarak, magabiztosan foghat bele a tetőépítésbe, jövő télen pedig már élvezheti új vagy megújult otthona melegét.

Nélkülözhetetlen kiegészítők a tetőkhöz? Olvassa el erről szóló bejegyzésünket!