Karácsonyi mese a házon és a ház körül

Így díszítse a tetőt és otthonát

Terrántető

Egyre több gyertyát gyújtunk meg az adventi koszorún, otthonunkat szépen lassan elárasztja az ünnepi hangulat. Épp itt az ideje, hogy külsőleg is karácsonyi köntösbe öltöztessük a házunkat. Ehhez hoztunk most néhány mesés dekorációs ötletet és praktikus tanácsot.

Fényeskedjünk!

A legkézenfekvőbb megoldást a fényfüzérek adják. Felfüggeszthetünk egy jégcsapszerűen lelógó égősort a ház frontoldalán az eresz alá, végigvezethetünk egy sima füzért a tető gerincén, spirálosan körbetekerhetjük vele a bejárati ajtó melletti oszlopokat vagy akár a kéményt. De látványos tud lenni az is, ha az ablakokat keretezzük egy égősorral. Ha pedig igazán vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor különböző ünnepi alakzatokat (fenyőfa, csillag) is kirakhatunk az izzókból a tetőre.

Díszgömbök kint? Naná!

A csodaszép gömbök nemcsak a karácsonyfára valók, házunkat kívülről is díszíthetik. Az üveg helyett viszont válasszunk műanyag darabokat, amelyek jobban ellenállnak a napi hőmérséklet-ingadozásnak és a téli időjárás egyéb viszontagságainak. A terasz körül pompás hangulatot varázsolnak, biztosan kedvet kapunk, hogy napsütötte reggeleken kint kortyoljuk el a forró kávénkat. A bejárat körül pedig igazán harmonikus hatást érhetünk el, ha a gömbökből néhányat az ajtódíszbe is belecsempészünk.

Ház ünnepi kivilágítása

A rénszarvas, aki a tetőre költözött

Míg egy évtizede az erkélyről vagy ablakból lelógó Télapót lehetett látni sok helyen, mostanság az ő helyét átvették a különböző világító figurák. Ezek készülhetnek akrilból vagy drótból, rénszarvast, hóembert vagy jegesmedvét formáznak, és nemcsak a gyerekeket derítik jókedvre, ha rájuk néznek. Általában a kertben kapnak helyet, de miért ne rögzíthetnénk akár a tetőre? Persze ez esetben célszerű olyat választani, amit távirányítóval vagy időzítővel lehet kapcsolgatni.

A kertről se feledkezzünk meg

Ha a tetőnket feldíszítettük, a kertet se hagyjuk ki. Elég egy-egy égősor az előkert nagyobb fájára, bokrokra, tujákra. De akár a kocsifeljárót is szegélyezhetjük ünnepi lámpácskákkal. És hogy nappal is adventi stílusban tündököljön az udvarunk, néhány növényre tűzhetünk piros masnikat.

Xmas a maxon?

A karácsonyi díszítések terén is igaz a mondás, miszerint a kevesebb néha több, ezért ne essünk túlzásokba! Nem az a cél, hogy már az utca végéről is lássuk a fényáradatot. Ügyeljünk az összképre is: ha színes izzókat választunk, csak kisebb felületen alkalmazzuk őket, és legyen egységes a típus, így megőrizhetjük a harmóniát. Ha maradunk a klasszikus fehér fényű égősoroknál, akkor pedig döntsük el, hogy a meleg vagy hideg árnyalatú tetszik inkább, és ne keverjük a kettőt.

Otthon díszítése, fényfüzérek a kertben

Fő a biztonság

Égősor esetében vásárláskor mindig ellenőrizzük, hogy megfelelő minősítésekkel rendelkezzen kültéri használatra. Rögzítsük erősen, nehogy egy erősebb szél lekapja a dekorációt, ezzel akár balesetet vagy anyagi kárt okozva. Szintén a szél miatt, lehetőség szerint ne függesszünk semmit a tetőkiegészítőkre (például járórácsra), különben észrevétlenül kilazulhatnak a szerkezeti elemek, rögzítések. A szakember által kivitelezett tetőnket nem éri meg feláldozni, megbontani a karácsonyi csillogásért! A tetőre pedig nemcsak a héjazat, hanem saját magunk biztonsága érdekében se menjünk fel. A filmekben ugyan kedvelt jelenet, ha az ügyetlenkedő családfő lecsúszik a cserepeken égősorral a kezében, de ez a való életben cseppet sem játék. A tetődekorációt helyezzük ki inkább az ablakból vagy létráról. Utóbbinál ügyeljünk rá, hogy egyenletes talajra állítsuk, hogy semmiképp ne billegjen, és viseljünk csúszásmentes talpú cipőt. Ha gondosan járunk el, nemcsak mesés karácsonyi díszletben gyönyörködhetünk, de azt is elkerülhetjük, hogy a tavaszt tetőjavítással kelljen kezdenünk.

A tél nemcsak a karácsony, hanem a tervezgetés időszaka is. Álmodja meg most, milyen tetőt szeretne építtetni otthona fölé jövőre! Ha kíváncsi, hogyan hangolhatja össze a tetőcserepek és a homlokzat stílusát, olvassa el cikkünket!