Napelemes rendszer Generonnal: sok kicsi sokra megy

Terrántető

Innovatív termékünknek köszönhetően elfelejthetjük a hagyományos, nagytáblás napelemeket. Felmerül azonban a kérdés, hogy miként kapcsolódnak a rendszerre a napelemes tetőcserepek, és kell-e félni a meghibásodástól?

A Terrán Generon több szempontból is átalakította, amit eddig a napelemekről gondoltunk, hiszen mind megjelenésében, mind felhelyezésében eltér a klasszikus energiatermelő panelektől. Olyan forradalmi újítás, amit nehezen lehet összehasonlítani a korábban elterjedt óriási táblákkal, mivel messze túlszárnyalja azokat, ám mégis sokan azokhoz viszonyítják tulajdonságait, és ez sok félreértést, tévhitet szül. Háromrészes sorozatunkban ezeket tisztázzuk: elsőként az árát érintő kérdéseket tárgyaltuk ki, majd bemutattuk, miért nem kell tartani a túlmelegedéstől. Végezetül pedig következzen egy szintén gyakori felvetés: ha minden napelemes tetőcserepet külön kell a hálózatra kötni, akkor a nagy számok törvénye alapján nagyobb a meghibásodás esélye? Lássuk, mi az igazság!

Egy cserép tele (nap)energiával

Korábban, aki élni szeretett volna a napelemes rendszer kínálta pozitívumokkal, két lehetőség közül választhatott: a háztetőre vagy a telek egy használaton kívüli részére telepíttette a paneleket. Mindkettő kompromisszumos megoldás, hiszen rontják az ingatlan esztétikai értékét, a tetőre telepítés megbontja a héjazat szerkezetét, a talajra épített állványzaton lévő szolártáblák pedig egy kisgyerekes családnál balesetveszélyesek is lehetnek. A Terrán Generon ezzel szemben teljesen belesimul a tető síkjába, így az esztétikumon túl a biztonság terén is páratlan.

Gyártása során a nagy hatásfokú monokristályos szilícium cellákat betoncserép hordozóra építjük rá. Ezek a napsugárzás energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítják át, és ahhoz, hogy az így termelt villamos energia bejusson a hálózatba, minden Generon cserepet rá kell kötni a rendszerre. Ám a csatlakozások magasabb száma önmagában még nem jelenti azt, hogy jobban kell tartani a meghibásodástól. Egy 500 kWp teljesítményű naperőműnél például 1500 -1700 darab csatlakozásra van szükség, mégis megfelelően működik, ehhez képest a Generon-rendszereknél lényegesen kevesebb, 360 csatlakozót alkalmaznak.

Generon napelemes tetőcserép csatlakozók

A Generon fejlesztésekor természetesen fontos szempont volt, hogy a lehető legjobban kiküszöböljük a meghibásodás kockázatát. A cellákat edzett üveg – EVA – Tedlar rendszerben laminálják, ezáltal a napelemes cserép elektromosan szigetelt, valamint időjárásálló. A csatlakozó doboz pedig a tetőcserép hátsó oldalán található, anyaga UV-sugárzásnak ellenálló műanyag, és IP65 védettséggel rendelkezik. Minden csatlakozó doboz két speciális, kettős szigeteléssel ellátott szolárkábellel kerül felszerelésre, és a szoláriparban évtizedek óta használt MC4 csatlakozókkal kapcsoljuk a rendszerre őket. Az elmúlt évtizedekben több tízmilliárd darab készült belőlük világszerte, megbízhatóságuk kiváló, a meghibásodás kockázata alacsony – akár nagytáblás elemeket, akár Generon napelemes tetőcserepet szerelnek vele.

Legalább 20 év nyugalom

Tetőt nem egy évre, de nem is egy évtizedre választunk. Ahogy a napelemes rendszerünktől is joggal várjuk, hogy hosszú ideig kiválóan működjenek. Ennek szellemében 20 év garanciát vállalunk Generon tetőcserepeink teljesítményére, ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 20 éven belül nem csökken a 15 Wp névleges teljesítményérték 80%-a alá. Ha mégis 20%-nál nagyobb mértékben csökkenne egy szolárcella teljesítménye, esetleg meghibásodna, a probléma akkor is gyorsan orvosolható, hiszen a Terrán Generon modulok – a legtöbb nagypaneles termékkel ellentétben – itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre.

Továbbá megnyugtató, hogy egy cserép meghibásodása szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét. Ez annak köszönhető, hogy minden modult bypass diódákkal látunk el, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. A bypass diódának egyébként nemcsak meghibásodás, hanem például árnyékolás esetén is feladata van. Ha egy panelt ugyanis árnyékhatás ér, akkor nem vesz részt a termelésben, hanem áramkörileg ellenállásként viselkedik. Az így létrejött ellenálláson az átfolyó áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát.

Generon napelemes tetőcserép felhelyezése

A számok is minket igazolnak

És ha már bejegyzésünk elején a nagy számok törvényét említettük. Büszkék vagyunk rá, hogy a Terrán Generon 2019-es bevezetése óta több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja napelemes tetőcserép, ami összesen 35 ezernél több beépített modult jelent. Terveink szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret is. Ezidáig pedig egyetlen Generon sem hibásodott meg, vagyis a napelemes tetőcserép nemcsak esztétikus és környezettudatos, de megbízható választás is.

Mindenki számára fontos, hogy a háza ékének és egyik jelentős védelmi központjának tervezett tető biztonságot nyújtson egész életében. Korábbi bejegyzésünkből megtudhatja, hogyan támogatja ezt a célt a betonból készült tetőcserép és a legmodernebb gyártástechnológia találkozása!