Tetőépítők kisszótára, avagy hogyan értsünk az ácsok nyelvén

Terrántető

Akár teljesen új házat építünk, akár a meglévő tetőnket készülünk felújítani, hasznos lehet, ha legalább alapfokon elsajátítjuk a tetőfedők szókincsét. A Terrán pedig nemcsak arra törekszik, hogy a tetőfedéshez szükséges minden elemet biztosítsa a vásárlók számára, hanem abban is segít, hogy tájékozottabban futhassanak neki a tervezésnek és munkálatoknak. Ezért íme egy lista a leggyakoribb, tetővel kapcsolatos szakkifejezéssekkel. Indulhat a tanulás!

Alátéthéjazat: Az a réteg, amit a tetőhéjazat alá építenek be, hogy biztosítsa a megfelelő vízzárást, és másodlagos vízelvezető rétegként megvédje a tetőszerkezet belső elemeit (faszerkezet, hőszigetelés) a nedvességtől. A legtöbbször speciális anyagú tetőfólia képezi, mely lehet párazáró és páraáteresztő. Kiválasztásánál többféle szempontot figyelembe kell venni (a tető hajlásszögét, héjazat típusát, beépített vagy nem beépített tetőtér fölé kerül, stb.).

Alátétfedés

Cseppentő lemez: Mivel a cserép alatt, a tetőfólián összegyűlő és lecsapodó nedvesség az ereszcsatorna irányába távozik, az eresznél lévő faszerkezetet meg kell óvni a víz károsító hatásától, ezt a célt szolgálja a cseppentő lemez. Fontos, hogy az alátéthéjazatot minden esetben rá kell vezetni a cseppentőlemezre a fóliánál jellemző méretű átfedéssel. Szélzáró vagy ennél fokozottabb vízzárást adó alátéthéjazat esetén pedig ragasztásra is szükség van.

Cseppentőlemez

Ellenléc: Az alátéthéjazat rögzítését és a tetőszerkezet átszellőztetését biztosító, fából készült léc, amelyre merőlegesen kerülnek a cseréplécek. Ajánlott minimális mérete 50x50mm. Ha az ellenlécezés kimarad, akkor a fedés alá bejutó csapadék, az ott lecsapodó pára nem tud lefolyni, valamint a tetőszerkezet szellőztetése sem lesz megfelelő, és mindkettő károkat okozhat a tetőszerkezetben, valamint a lakótérben is.

Ellenléc

Élgerinc: Két tetőrész ferdén futó metszésvonala, ha a felületek egymással bezárt, belső szöge kevesebb, mint 180 fok. Nem összekeverendő a taréjgerinccel.

Élgerinc

Felületkezelés: Ugyan a beton önmagában erős, időtálló anyag, a Terrán minden cserépnél felületkezelést alkalmaz, hogy fokozott ellenállóképességet, színvédelmet biztosítson. A négyféle felületkezelés selyemfényű megjelenést, mohásodást csökkentő vagy akár UV-sugarakat visszaverő védelmet is képes nyújtani.

Generon: A Terrán többszörös díjnyertes napelemes tetőcserepe, mely betoncserépbe integrált szolárcelláival új, szemet gyönyörködtető, mégis hatékony megoldást kínál a szolárenergia piacon.

Hófogó elemek: A hófogó kampók, hófogó rácsok biztonsági célt szolgálnak, hiszen megakadályozzák, hogy a tetőre hullott hótömeg, jéggé fagyott csapadék olvadás közben lavinaszerűen, nagy mennyiségben és hirtelen lezúduljon.

Kúpcserép: A tető gerincének formára alakított fedőeleme, melynek célja, hogy itt is biztosítva legyen a tető vízzáróssága. Manapság kúpalátétet szoktak helyezni alá, hogy meggátolják a madarak és a nagyobb testű rovarok bejutását a tetőfedés alá.

Kúpcserép

Lezárófésű: Az ereszképzés egyik eleme, mely a beszellőzést segíti az eresz és a tető kapcsolódásának teljes vonalában. Hullámos profilú cserepek esetében javasolt alkalmazni, hiszen fésűs kialakításánál fogva megakadályozza, hogy a madarak és rovarok bejussanak a cserépfedés alá.

Lezárófésű

Oromfal: A magastetővel fedett házak homlokzati falának az a része, amely a tetőszerkezet végeit lezárja.

Szarufa: A tető hajlásszögét meghatározó, az ereszvonalra merőleges, a lécezést vagy deszkázatot (és ezáltal a tetőhéjazat összes elemét) tartó gerenda. A héjazat típusa meghatározza, hogy egymástól milyen távolságra kell elhelyezni a szarufákat, hiszen ez befolyásolja a tető teherbírását.

Szegélycserép: Olyan cserép, amelyet kifejezetten az oromszegélyek egységes és szakszerű kivitelezéséhez gyártanak. Esztétikailag és műszakilag is tökéletesen lezárja a tető széleit az oromfalnál.

Szelemen: A tetősíkkal párhuzamosan futó, a szarufákat alátámasztó, vízszintesen elhelyezkedő gerenda, mely hosszirányú merevítést ad a tetőszerkezetnek.

Szellőzőcserép: Olyan speciálisan kialakított, az adott fedésképbe illeszkedő cserép, amely biztosítja a tető alatti levegő átszellőzését, így meggátolva a fedés alatt a nedvesség nagyobb mértékű kialakulását és a nyári kánikulában a tető túlzott felmelegedését.

Szellőzőcserepek

Szellőzőszalag: Szintén az ereszképzés egyik eleme. A szellőzőszalagot az eresz vonalába szokás beépíteni, az átszellőző levegő bevezetésére. A levegőt ugyan beengedi, de a madarakat és nagyobb bogarakat nem, így funkciója kettős.

Szellőzőszalag

Taréjgerinc: Két tetőrész vízszintes metszésvonala, ha a felületek egymással bezárt, belső szöge kevesebb, mint 180 fok.

Tetőáttörés: Minden olyan pont, ahol valamilyen oknál fogva (például antennakábel, napelem rögzítése) kivezetést kell megoldani a tetőszerkezeten. Különösen figyelni kell a szakszerű kialakításra, mivel ronthatja a tető vízzárósságát és védelmi funkcióját.

Tetőhéjazat: A tetőszerkezet legfelső rétege, burkolata. Többféle anyagból, kialakítással készülhet, például betoncserépből, kerámiacserépből, cserepes lemezből, zsindellyel stb.

Tetőhéjazat

Tető-hőszigetelés: Ha komfortosabbá szeretnénk tenni otthonunkat, nem mellesleg csökkentenénk a rezsiköltségeket, akkor elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a tető hőszigeteléséről, így télen nem fog a meleg levegő kiszökni a tetőn, nyáron pedig kevésbé melegszik fel a lakótér. A tető-hőszigetelésre többféle megoldás létezik, a legkorszerűbb a szarufák feletti szerkezet (mint amilyen a Terrán MediComfort rendszere), mert ezzel elkerülhetőek a hőhidak, és nagyobb hőszigetelő hatékonyság érhető el.

Tetőkibúvó: Tetősíkba épített ablak, amely nemcsak biztosítja a fény és levegő bejutását, hanem lehetővé teszi a tetőre való kijutást is.

Vápa: Más szóval tetőhajlat, hiszen két lejtő tetősík találkozásánál keletkezik. Mivel mindkét tetőfelületről ömlik ide csapadék, a nagy vízterhelés miatt a vápa a tagolt tetők legkényesebb pontja, kialakítása nagy szakértelmet és speciális elemeket (például felületkezelt vápalemez) igényel.

Vápa

Viharkapocs: Manapság hazánkban is egyre gyakoribbak a viharos széllökések, ezért a szél szívóhatásának kitett tetőfelületeken (főként az olyan szélső területeken, mint az eresz, oromszegély és a teréjgerinc) ajánlott a cserepeket viharkapcsokkal rögzíteni.

Ebből a mini szótárból is látható, hogy a korszerű, minden igényt kielégítő tető kivitelezéséhez nem elég a cserepeket beszerezni, számos kiegészítő elemre is szükség van. Bár több mint 100 éves történelme során a Terrán neve egybeforrt a minőségi betoncserép fogalmával, a cég komplett portfóliójában az alátéthéjazattól kezdve a tető-hőszigetelésen át az ereszcsatornáig mindent megtalálnak a megrendelők ahhoz, hogy megvalósíthassák tetőálmaikat.

Az alapfogalmak ismerete ugyan hasznos, de ettől még nem lesz senki szakértő ács. Hogy miért nem tanácsos DIY módon belevágni a tetőfedő munkálatokba, arról korábbi bejegyzésünkben írtunk részletesen.