Inspiráció Hollywoodból

5 film híres építészekről, amiket látni kell

Terrántető

Olyan (lakó)épületeket alkottak, amelyek nemcsak koruk, de a jövő építészetére is hatással voltak, amelyek egyedülállónak számítanak, és amelyek mellett elsétálva az emberek a filmvásznon érezhették magukat. Nem csoda, hogy életük és munkásságuk a filmkészítőket is megmozgatta. Ha még Ön is tervezgeti álomotthonát vagy csak inspirációra vágyik, mindenképp érdemes az alábbi listáról szemezgetnie, mert remek ötleteket kaphat.

Infinite Space: The Architecture of John Lautner

Egy különleges hangulatú, művészien megrendezett dokumentumfilm az egyik leghíresebb amerikai építészről. John Lautner leginkább modern, látványos struktúrájú lakóházakat tervezett Kaliforniában. 1940-1970 között volt a legaktívabb, az atomkor építészének is lehet nevezni. Saját elmondása szerint olyan épületeket szeretett megálmodni, amelyeknek „nincs kezdete és nincs vége.” Egyik legjellegzetesebb alkotása a Los Angelesben található Chemosphere nevű ház, amelyet az Encyclopædia Britannica a világ legmodernebb otthonának nevezett – nem véletlenül. A ház több szempontból is egyedülálló: nyolcszögletű, körben óriási ablakokkal, és egy masszív, 9 méter magas betonoszlopon csücsül, mivel hihetetlenül meredek, 45 fokos lejtőjű telekre épült.

Eames The Architect and The Painter

A 2011-ben készült, James Franco által narrált dokumentumfilm, amely az Eames házaspár történetét meséli el, magyarul az Az építész és a festő címen jelent meg. Charles Eames eredetileg építész volt, Ray pedig festő, de polihisztorként egyaránt foglalkoztak bútortervezéssel, grafikával, textiltervezéssel, fényképészettel és filmezéssel is. Hatásuk a bútortervezés és design területén mindenhol megjelenik, valószínűleg már több Eames-alkotásba belefutottunk életünk során anélkül, hogy tudtuk volna. Eames Ház nevű otthonuk egyben stúdiójuk is volt. Előregyártott acélelemekből készítették az óceánra néző épületet, amely ma már nyitva áll a nagyközönség számára is, és az építészet iránt érdeklődők mekkájává vált.

Modern építészeti megoldások, elemek

Forrás: Pexels.com

American Masters: Sketches of Frank Gehry

A 20. század egyik legkeresettebb és legsikeresebb építészének életét és munkásságát mutatja be ez a dokumentumfilm, amelyet Sydney Pollack rendezett. Gehry álmodta meg többek között a bilbaói Guggenheim Múzeumot, amelyet teljes egészében hullámos titánötvözet borít, a prágai Táncoló Házakat és a Los Angelesben található Walt Disney Koncerttermet is. Saját otthonát pedig a dekonstruktivizmus előhírnökeként tartják számon, és számos más építészt inspirál a mai napig.

Philip Johnson: Diary of an Eccentric Architect

A modern építészet másik nagy alakját ismerhetjük meg ebből a filmből, amely leginkább mozgalmas magánéletére fókuszál, de természetesen megkerülhetetlenül átszövi munkássága is. Philip Johnson leghíresebb alkotása egyben az egyik legelső terve is volt: az 1949-ben épült, a connecticuti New Caananban található Glass House. A lakóház különlegessége, hogy minden oldalról üvegfelület alkotja, emiatt kívülről teljesen belátni, de Johnsont ez nem zavarta, mivel egészen haláláig itt lakott.

Természetes építőanyagok

Forrás: Frank Lloyd Wright’s Fallingwater: Keepsake or Liability? | ArchDaily

Frank Lloyd Wright

Nevét nem biztos, hogy ismerik, akik nem érdeklődnek különösebben az építészet iránt, de legalább egy munkájával még ők is biztosan találkoztak. Frank Lloyd Wright tervei alapján készült el ugyanis a New York-i Guggenheim Múzeum, amely fehér spirálként emelkedik a levegőbe. 16 éven át dolgozott rajta, és 90 évesen maga vezette az építkezést. De lakóházai közül is sok ismert és elismert. Ezek közül valószínűleg a Fallingwater Ház a leghíresebb. Az épület alatt patak folyik, és remekül példázza, hogy miért kapta Wright építészete az organikus építészet elnevezést. A szerkezet több konzolos erkélyből és teraszból áll, a függőleges tartók kőből, a vízszintesek betonból készültek, egészen természetközeli élményt nyújtva a házban lakóknak.

A napelemes tetőcserepek felhasználása a tető síkjához teljes mértékben idomuló megoldás okán számos izgalmas építészeti remekmű megalkotását és akár a korábbiak korszerűsítését teszi lehetővé, a design megváltoztatása nélkül. Bízunk benne, hogy a funkcionális ám ugyanakkor esztétikus elemeket alkalmazó kortárs építészek életéről és munkásságáról is gazdag filmes anyag készül a jövőben.

Mindenki számára fontos, hogy háza ékének és egyik jelentős védelmi központjának tervezett tető biztonságot nyújtson egész életében. Korábbi bejegyzésünkből megtudhatja, hogyan támogatja ezt a célt a betonból készült tetőcserép és a legmodernebb gyártástechnológia találkozása.