Így változtak a háztetők az évezredek során

Terrántető

Nagy utat járt be a tetőtörténelem: a cserepek anyaga, színe és formája is hatalmas változásokon ment keresztül, míg elérkeztünk oda, ami ma házunk koronáját alkotja.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan alakult ki a tetőcserepek színe, valamint milyen jelentése van a különböző kultúrákban. Hatalmas utat járt be azonban anyagában és formájában is, amíg elérkeztünk oda, amit ma modern és magas minőségű tetőfedőnek tartunk. Kulturális időutazás következik.

Sárból lett

A legrégebbi tetőket a régészek 42 ezer évvel ezelőttre becsülik, a gyapjas mamut bőréből készített ponyvát feszítették elődeink kezdetleges építményeik fölé. Ekkor a tetők sátorszerűek voltak és a hosszabb vadászatok során nyújtottak védelmet az időjárás viszontagságaival szemben. Jellemző volt az is, hogy faágakat, egyéb növények részeit vagy állatbőröket fűztek össze, sárral tapasztották és így alakították ki a védelemként szolgáló tetőt. Valószínűleg az eszközök használatának fejlődése és a még ellenállóbb tető iránti igény hívta életre, hogy felhasználják az agyagot. Először napon szárították, az időszámításunk előtti 3. évezredben, azonban már égették. Innen egyetlen lépésre volt az agyagcserép megalkotása.

A tető fejlődésével az épületek, falvak elrendeződése is egyre összetettebb lett, ezért olyan héjazatra volt szükség, amely rugalmasabban alakítható a változó viszonyokhoz. A kisebb elemekből, cserepekből álló tetőfedés könnyebben felelt meg ennek az elvárásnak.  Az agyagcserepek először az ókori Kínában jelentek meg, majd a Római Birodalom hatására terjedtek el Európa szerte. Az ókori rómaiak előszeretettel használtak téglát és cserepet építkezéseikhez. Érdekesség, hogy brit régészek 1969-ben Gloucesterben találtak rá arra a római kori tetőcserépre, ami egy macska lábnyomait őrzi. Az agyagcserépen található macskalábnyomok közel kétezer évesek. A régészek szerint a macska időszámításunk után 100 körül sétálhatott át a napra kitett, de még nedves cserépen.

A tető megmondta ki vagy

Rundo Tegla Ref 02 2022

A cserépgyártás egyre felfutóban volt, az iparosodás hatására pedig az 1700-as évektől kezdve egyre nagyobb léptékben fejlődött a technológia. Ekkor jelent meg a hódfarkú cserép, amelynek népszerűsége máig tart, jól mutatja, hogy modern változata ma is megtalálható a Terrán kínálatában.

A cserépfedés mellett megjelentek a pala-, valamint – legjellemzőbben az Atlanti-óceán túloldalán – a bitumenes zsindelytetők. A 19. században aztán Dél-Bajorországban berobbant a betoncserép. Hamar méltó kihívója lett az agyagcserépnek, ugyanis könnyen hozzáférhető alapanyagokból, költséghatékony gyártási technológiával készült, ráadásul időtállósága megkérdőjelezhetetlen volt. Alig néhány évtizeddel később, 1920-ban a mai Szlovákia területén, Negyed községben Mészáros Kálmán létrehozta saját cserépüzemét, ezzel elindítva a Terrán történetét.

Formás tetők

Az évezredek alatt nemcsak a tetők alapanyaga, hanem alakja is sokat változott. Kezdetben kúp- és nyeregtetők épültek, hiszen a kunyhókat ezzel fedték be. A nyeregtető megőrizte népszerűségét, Magyarországon például a mai napig a legelterjedtebbnek számítanak.

A szárazabb éghajlatokon inkább a lapostetők terjedtek el, de ahogy távolodunk az Egyenlítőtől, úgy nő a tetők dőlésszöge.

A 2000-es évek elejéig az alacsony hajlásszögű, mediterrán stílusú tetők nagyon népszerűek voltak itthon, ma pedig igen kedveltek a lapos(abb) tetők, amelyekhez a hullámos helyett a síkcserepek passzolnak inkább.

Egyetlen kattintásra az összes Terrán tetőcserép

Synus Tegla Ref 03

A héjazat megválasztásakor a cserepek színe, formája, stílusa és természetesen az ára mellett, sok egyéb tulajdonsága is fontos kérdés. Azért, hogy a tervezés könnyebb legyen, a Terrán megalkotta virtuális mintaállványát, így otthonról kényelmesen, néhány kattintással az összes tetőcserép megtekinthető.

A Terrán tetőcserepek kínálata – túlzás nélkül – minden igényt kielégít. Ha felújításnál vagy építésnél lényeges kérdés a tetőcserepek súlya, akkor a Synus a legjobb megoldás, hiszen szerkezetében tömör, erős, de légiesen könnyű.  A cserép ára, tömege mellett megismerhető a virtuális állvány segítségével az is, hogy kilenc színben érhető el a termék, a klasszikusnak mondható téglavöröstől, a modern sötét árnyalatokig, így a hagyományos és a kortárs építészeti megoldásokat kedvelők is választhatják.

A tetőépítés leggazdaságosabb Terrán tetőcserepe a Renova Plus, amely szintén megtalálható az otthonról böngészhető állványon. A felületkezelési lehetőségek mellett megismerhetjük a színválasztékot, a cserepek formáját, de megtudhatjuk például azt is, hogy 50 év garancia jár a termékekre, valamint az anyagszükséglet számításban is segítségünkre van a virtuális mintaállvány. Természetesen nem hiányozhat a Zenit Max és a Rundo termék sem: a színválaszték és a stílus megválasztásban referenciafotók is segítenek a döntésben, így jól érzékelhetővé válik, hogy néz ki egy nosztalgikus hódfarkú vagy egy modern vonalú tetőcserép. Természetesen a Terrán mediterrán hangulatú Coppo Ódon és Ferrara cserepeivel is találkozhatunk az otthonunkban „felállított” virtuális állványon. Segítségével pár pillanat alatt, kényelmesen, otthonról a Terrán tetőcserepek valósághű mását tekinthetjük meg. Így egyszerűbbé válik a döntés, gyorsabb a tervezés.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, honnan tudhatjuk házvásárláskor, hogy tetőcserére van szükség.