Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Terrántető
Terran Synus Tetocserep Tegla

Építészeti örökségünk markáns részét képezik az 1960-as és az 1980-as évek között épült Kádár-kockák, amelyek annak ellenére, hogy mai szemmel elavultnak tűnhetnek, valójában számtalan lehetőséget rejtenek magukban egy modern otthon kialakításához. Az átlagban körülbelül 80-90 nm-es épülettípus kényelmes lehet egy 4 fős vagy kisebb család számára, ráadásul mivel Magyarország agglomerációs térségeiben jelentős számban találkozhatunk a földszintes, sátortetős házakkal, tökéletes opció azok számára, akik elérhetőbb árú, de jó infrastruktúrával rendelkező településen vásárolnának ingatlant. Ezenfelül a felújításuk sem feltétlenül problémás, de érdemes néhány dologra odafigyelni.

A legnagyobb horderejű kérdés egy régebbi épület esetében annak energiahatékonysága. Nem beszélve arról, ha állami segítség igénybevételével vágnánk bele a korszerűsítésbe. Ahhoz ugyanis, hogy pl. a július elsejétől induló Otthonfelújítási támogatási program kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználhassuk, a beruházással minimum 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnunk.

A hőszigetelés az elsődleges lépés a zöldítés irányába, hiszen a régebben épült házaknál az gyakran hiányzik vagy elavult mind a tetőteret, mind a homlokzatot tekintve. Általánosságban elmondható, hogy a hőenergia 30%-a a falon, 25%-a a tetőn, további 25%-a a nyílászárókon, 15%-a a födémen, 5%-a pedig a kéményen keresztül távozik, amiből kitűnik, hogy a tetőtér szigetelése az egyik legkritikusabb tényező. Természetesen ezek az értékek jelentősen eltérőek lehetnek egy-egy konkrét épület esetében.

Terrán Medicomfort hőszigetelő PIR táblák

Ne a tetőn át

Attól függően kell gondoskodnunk a födém szigeteléséről, hogy a tetőteret tárolásra vagy lakótérnek szeretnénk használni. Amennyiben padlásként hasznosítjuk, a födémszerkezetre kiemelt figyelmet kell fordítani. A Kádár-kockák esetében jellemzően betongerendás és téglabetétes megoldásokkal találkozhatunk, amiket salakfeltöltéssel láttak el, de nem ritka a fafödém sem, amit náddal borítottak, majd bevakoltak, ez szolgált plafonként. Ennél a módszernél a tetőtérben a vakolt mennyezetre szigetelésként salakot vagy sarat hordtak fel, amit később újra ledeszkáztak.

Ezek a módozatok energetikailag rendkívül elavultak, éppen ezért a szigetelésük tipikusan a legkedvezőbb ár-érték arányú energetikaihatékonyság-javító beavatkozás. Érdemes 20-25 cm-es ásványgyapotot, esetleg EPS-t (polisztirolt) alkalmazni szigetelőanyagként. (A szükséges vastagság egyenesen arányos a hőszigetelő anyag lambda értékével, tehát minél magasabb az anyag hővezetési tényezője, annál nagyobb vastagságúra van szükség.)

Ha lakótérként használatos a tető alatti rész, a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR keményhab-táblákkal megfelelően gondoskodhatunk annak szigeteléséről. A Terrán által forgalmazott MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert nagyméretű PIR-táblák (a poliuretán egy továbbfejlesztett változata) alkotják, amelyek összeillesztve hézagmentesen képeznek zárt hőszigetelő réteget, így elkerülhető a hőhidak kialakulása.

Fehér vakolatú ház tégla színű Terrán Synus tetőcseréppel.

A tető állapota azonban nem csak a szigetelés szempontjából kérdéses, ha a kockaházakkal szemezel. Érdemes ellenőrizni a szarufák és a tetőcserepek állapotát is. A régi agyagcserepek ellenállóképessége sokkal kisebb a mai megoldásokhoz képest, ráadásul nem rendelkeznek olyan felületkezelési eljárásokkal, amelyekkel egyrészt élettartamuk is növekszik, másrészt hozzájárulhatnak a megfelelő lakókomfort kialakításához.

A Terrán legkönnyebb tetőcserepe, a Synus, hullámos vonalvezetésének köszönhetően a modern és a klasszikus stílusban felújított otthonoknak egyaránt éke lehet, ráadásul most akciós áron szerezheted be, akár 30% kedvezménnyel.

Terrán Synus tetőcserép akció, akár 30%-os engedmény

Falakba ütközve

Homlokzati hőszigeteléssel szinte azonnal megfiatalodnak a nosztalgikus hangulatú kockaházak, megjelenésük felfrissül. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú falazattal állunk szemben, ugyanis az nagymértékben meghatározza a hőszigetelő anyag milyenségét. Találkozhatunk téglával, salakkal, kővel vagy vályoggal is, míg homlokzati hőszigetelést expandált polisztirol (EPS), extrudált polisztirol (XPS) lemezekkel, ásvány- vagy kőzetgyapottal végezhetünk.

Fontos, hogy szakemberrel konzultáljunk, mielőtt nekiállunk a ház „becsomagolásának”, mivel a rosszul megválasztott alapanyagok, rétegrend, valamint a helytelen kivitelezés az elégtelen szellőztetéssel párosítva a penészedés melegágya lesz. Emellett lényeges kiemelni, hogy a vályogot tartalmazó falszerkezet nem megfelelő hőszigetelő anyaggal párosítva állékonyságvesztéssel is járhat. Minden esetben rendszerben kell gondolkodni, egymással kompatibilis és optimális páraáteresztő tulajdonságokkal bíró anyagokat válogassunk össze!

Fehér vakolatú ház sötétbarna színű Terrán Synus tetőcseréppel.

Ne vedd félvállról a vizesedést sem, hiszen ami kezdetben szépséghibának tűnik, később statikai problémákat is okozhat.

Keretezve

A nyílászárók cseréje sem maradhat el, ha energetikai korszerűsítésre adjuk a fejünket. Kézenfekvőnek tűnik, hogy műanyag ablakot vagy ajtót válassz, azonban azt is mérlegeld, hogy milyen stílusban tervezed felújítani az ingatlant, mert a klasszikus irányvonalhoz jobban passzolhat a természetes anyag. Főleg, hogy a Otthonfelújítási program módosított feltételei már faszerkezetű nyílászárók beszerelését is elszámolhatóvá teszik.

Ha nincs mód központi vagy decentralizált szellőztetők beépítésére, amelyekkel precízen szabályozható a légmennyiség, és ahol a hővisszanyerés hatásfoka 85-90% feletti is lehet, mindenképpen olyan ablakot válassz, amelyen résnyitási lehetőség is van, vagy külön beépíthető ablakszellőző, hogy a felesleges pára távozni tudjon a lakótérből. De természetesen ez nem helyettesíti a rendszeres, alapos szellőztetést.

Fehér vakolatú ház tégla színű Terrán Synus tetőcseréppel.

Jó tudni, hogy a modern nyílászárók többrétegű üvegezéssel készülnek, a mai követelményeket általában háromrétegű üvegezéssel lehet teljesíteni. A lapok közé a hőszigetelő képesség javítása érdekében a gyártás során pluszban gázt töltenek, emellett a panelek speciális bevonatot kapnak, ezzel is kiküszöbölve a felesleges hőveszteséget vagy éppen a felmelegedést.

A keret anyaga és kiképzése szintén fontos. Az előírt Uw érték a keret (Uf) és az üvegezés (Ug) értékének súlyozott átlagából számítható. Hiába alacsony az Ug érték (pl. 0,6), ettől az Uw érték még lehet bőven 1,0 W/m2K felett. (Az U-érték a fizikában a hőátbocsátást jelöli, és a nyílászárók esetében leggyakrabban a W/m2K-val fejezik ki, vagyis, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány wattnyi (W) energia távozik, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin a különbség.

Bizonytalan vagy, milyen stílusban újítanád fel a Kádár-kockát? Olvasd el korábbi bejegyzésünket, és inspirálódj!