Ahol 100 éve hagyomány a fejlődés

Terrántető

A Terrán életében 2020-szal nemcsak egy új évtized, hanem egy új évszázad is elkezdődött, hiszen pontosan 100 évvel ezelőtt, 1920-ban indult cégünk története. Repüljünk vissza az időben! Az utazás során során bemutatjuk, hogyan sikerült ötvöznünk a tradíciót és innovációt, és hogyan nőtt a vállalat cserépről cserépre egyre nagyobbra.

Egy ember elképzeléséből mára meghatározó márkanév és vezető piaci szereplő lett, miközben a Terrán – szegmensében szinte egyedülálló módon – teljes mértékben magyar tulajdonban maradt. Hosszú út vezetett idáig, ami néha meredek, néha pedig meglehetősen rázós volt. Ám kitartásunknak és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően sikerrel vettünk minden akadályt. Büszkén tekintünk vissza az elmúlt 100 évre:

Kézi erővel hajtott álom

1920-ban járunk, a mai Szlovákia területén, a Vág völgyében található Negyed községben. Történetünk főszereplője, a Mészáros család. Ekkoriban földműveléssel foglalkoztak, fiúk, Kálmán, pedig egy betoncserép-üzemben dolgozott. Épphogy betöltötte a 17. életévét, vagyis még nem volt nagykorú, mikor már mert nagyot álmodni: önálló vállalkozásba fogott, és létrehozta saját cserépüzemét. Családi házuk udvarában, egy kis fészerben, egyedül dolgozott, napi 14 órán át kézi szerszámokkal keverte és formázta a betont. Hétévi egyedül végzett munka után úgy döntött, eljött a fejlesztés ideje, és felvette első segédmunkását, majd újabb hét év elteltével már tízen dolgoztak a vállalkozásban.

A negyedi üzem 1947-ben szűnt meg. Mészáros Kálmán pedig családjával (két lány és két fiú gyermeke született) átköltözött a Felvidékről egy dél-baranyai sváb településre, Bólyra, ahol újrakezdte a már korábban végzett kézi cserépgyártást. Főállásban a helyi termelőszövetkezetben dolgozott, a cserépüzemben segédet nem tarthatott, így csupán két fia segítségére támaszkodott. Ők sűrűn beálltak betont keverni. Ezzel kezdődött a második generáció szárnybontogatása.

Kézi szerszámok után cserépgyártó gép

Örökségből sikeres cég

Mészáros Kálmán 1973-ban halt meg, ám kisebbik fia, az agrármérnök végzettségű dr. Mészáros Vilmos – másodállásban – továbbvitte a vállalkozást. Mint az alábbi videón is látható, még a 80-as években is kézzel készültek a betoncserepek:

A következő jelentős mérföldkő 1995-ben érkezett el, amikor Mészáros Vilmos úgy határozott, főállású vállalkozóként irányítja tovább a cserépüzemet. Döntését egyértelműen befolyásolta, hogy frissen diplomázott lányai és vejei elhatározták, továbbképzik magukat ezen a területen, és részt vesznek a vállalkozásban. Szinte sorsszerű egybeesés, hogy ugyanabban az évben kedvező áron eladásra kínáltak egy használt, félautomata cserépgyártó gépet Szlovéniában. A bólyi kisüzem megvette ezt a berendezést, alkalmazottai számát tizenkettőre növelte, így 1995-ben már egymillió cserepet készítettek.

„Mindig is hittem, hogy nem csupán betoncserepet gyártunk és árulunk, hanem védelmet nyújtunk az embereknek, biztosítjuk otthonuk melegét, valamint díszítjük házaikat, amellyel visszatükrözzük ízlésvilágukat is, hogy még inkább otthon érezzék magukat a világban” mondta Mészáros Vilmos, sokaknak csak Vili Papa.

Ezután pedig nemcsak a gyártás, hanem a cég fejlődése is rohamosan felgyorsult, sorra jöttek a nagy lépések. A bólyi ház átalakult, mellette megépült az irodaház. 2004-ben megnyílt a szlovákiai gyárunk, Farkasdon, majd közvetlenül a válság előtt a kunszentmiklósi is. Amikor más kénytelen volt behúzni a kéziféket, mi akkor is merészen a gázra kapcsoltunk, és az idő minket igazolt, sikerült tovább növekednünk.

Harmadik generáció és innovatív gondolkodásmód a Terránnál

Harmadik generáció, új név

Miközben a termékkínálatunkat folyamatosan növeltük, hogy minél inkább ki tudjuk szolgálni a kivitelezői és vásárlói igényeket, a technológiai innovációkra is külön hangsúlyt fektettünk. 2010-ben hosszas kutatómunka eredményeként kifejlesztettük a Resistor felületkezelési eljárást, amely prémium védelmet és tartósságot biztosít tetőcserepeinknek. Szintén ebben az évben alapos előkészítő- és kutató munka után a Mediterrán arculata megváltozott. Egy olyan modern színvilágot kapott a márka, amely tükrözi az innovatív gondolkodásmódunkat. 2014-ben a Mediterránból Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. lett – de csak a név változott, hitvallásunk maradt a régi.

Amikor Mészáros Kálmán megalapította a céget, valószínűleg még nem sejtette, hogy a kis vállalkozás egyszer majd kinövi a családi kereteket, és világszínvonalú építőipari márkává fejlődik. A harmadik generáció belépésével magasabb sebességre kapcsoltunk, és 20 év alatt 100-szoros növekedést értünk el. A közelmúltban számos szakmai díjat is elnyertünk, hála az olyan innovatív termékeinknek, mint például a Generon napelemes tetőcserép. Büszkék vagyunk rá, hogy mára határokon átívelve, Európa kilenc országában vagyunk jelen, és közel 400 főt foglalkoztatunk. De nem pihenünk meg, a következő 100 évnek is újabb tervekkel vágunk neki

Tudja meg, hogy hogyan támogatja a betonból készült tetőcserép, hogy a háza ékének és egyik jelentős védelmi központjának tervezett tető biztonságot nyújtson egész életében! Olvassa el cikkünket!

Önnek is fontos a felelősségteljes gondolkodás? Ismerjen meg néhány közintézményi példát a betoncserép és a napelemes cserép használatára!