Már sok ezer éve bizonyít, mi több mint 100 éve ismerjük

Terrántető

A tetőcserepek elsődleges funkciója az eső távoltartása, otthonunk védelme a környezeti kihívásokkal szemben. Több ezer éve, már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták az égetett mész és homok keverékét, hogy óvják épületeiket. A Terrán több mint egy évszázada kötött szoros barátságot a betoncseréppel, az azóta eltelt sok-sok év bebizonyította, hogy ez jó választás volt.

Hagyományosan a tetőcserepeket helyben elérhető anyagokból készítették hosszú évezredeken át. Az biztosan tudható, hogy az ókori görögök és babilóniaiak is használtak cserepet épületeik védelmére, de az bizonytalan, hogy melyik ókori civilizációhoz köthető megjelenése. Mindenesetre az egyik legkorábbinak az olümpiai Héra-templom romjainál talált tetőcserepeket tartják. A közel háromezer éves „ősi” cserép két részből állt: egy széles, enyhén ívelt alsó darabból (tegula) és egy keskeny, félhenger alakúból (imbrex), amelyet úgy fordítottak meg, hogy a két szomszédos tegula szélét fedje. Bár a Héra-templománál fellelt cserepek több ezer évesek, valószínűsíthető, hogy régebbi civilizációkból – valószínűleg Kis-Ázsiából – importálták az ókori görögök.

A tetőcserép gyorsan terjedt és kezdte kiszorítani a nádtetőt, noha súlya kb. 30 kilogrammot nyomott, előállításuk drágább és munkaigényesebb volt. Ugyanakkor tartósabbnak mutatkozott és tűzállóságában messze túlszárnyalta a nádtetőt. Az első tetőcserepek formavilágukban egyszerűek voltak, végüket körívesre alakították, hogy a víz így tudjon távozni róla. A ma is népszerű hódfarkú tetőcserépforma sok évszázad alatt alakult ki. A középkorban a kolostor-, más néven barát- vagy apácafedés volt a leggyakoribb cserépfedési technológia. Magyarországra olasz mesterek hozták el a technikát. A kolostorfedést a középkor végére a hódfarkú cserép váltotta fel. Európa szerte ma is láthatunk több száz éves tetőket hódfarkú tetőcserepekkel.

A 12. századi Angliában, a 14. századi Hollandiában is törvénnyel tiltották a nádfedeles borítást, éppen a tűzkárok miatt és kötelezték a városokat, hogy cserepeket használjanak az épületek borítására.

A modern gyártási technológia, amely lehetővé tette a tetőcserepek ipari előállítását a 19. században jelent meg. Ekkor jöttek divatba a hornyolt tetőcserepek, amelyeket ma is nagyon szeretünk.

Természetes, mert beton

A betoncserepek alapanyaga mész, homok, víz és vas-oxid, utóbbit a színezéshez használják. 

A tetőcserepek modern gyártástechnológiája az elmúlt kétszáz évben természetesen sokat fejlődött, a betontechnológiában főként az utóbbi évtizedekben forradalmi változások következtek be. Megjelentek például azok a  bevonatok, amelyekkel könnyebben tisztulnak a cserepek, valamint olyan felületkezelések, amelyekkel még ellenállóbbá váltak. A színezés is nagyot lépett előre, ma már szinte bármilyen árnyalatú tetőcserepek fedhetik házunkat.

Szintén az elmúlt évtizedek újításainak köszönhető az a technológia, amelynek alkalmazásával a betoncserepek egyszerre lesznek szilárdak és simák, a korábbi érdesebb felülethez képest. Így a betoncserepekről elmondható, hogy strapabíró felületük egyben sima, porózusmentes, maximális védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben, természetes összetevőkből állnak, kitűnő a vízzáróságuk és még abban az esetben is nagy a teherbírásuk, ha súlyuk könnyű.

Ha fontos a betoncserepek súlya

Házunk korszerűsítése minden eddiginél fontosabb kérdés lett, a rezsiárak emelkedése, vagy a környezetünk védelme szempontjából is. Azt is tudjuk, hogy ingatlanunk értékét szintén döntően befolyásolja, ha otthonunkat energetikailag modernizáljuk. A nyílászárók cseréje, a tető-hőszigetelés mellett a cserepek minősége is rendkívül meghatározó, nemcsak esztétikai, hanem védelmi szempontból is.

Ha házunkat felújítjuk és a már meglévő tetőszerkezethez keresünk cserepeket, akkor választásunkat azok súlya is meghatározhatja: vajon elbírja-e a héjazat az újakat? A súly kérdése természetesen akkor is fontos lehet, ha új házat építünk. Ha könnyű, de erős tetőcserepet keresünk, akkor tökéletes választás a Terrán Construma-díjas Synus termékcsaládja.

Synus Sotetbarna 2019 2

A könnyű súlya mellett beton alapanyagának és kialakításának köszönhetően erős, ellenálló Synus kilenc színben és négyféle felületkezeléssel kapható. Az, hogy a Synus ennyi színben – téglavöröstől a mogyoróbarnán át a korallig – elérhető garantálja, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk sem akkor, ha klasszikus stílusú a házunk, sem abban az esetben, ha modern. 

A négyféle felületkezelésről ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben, de összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a ColorSystem, az Elegant, a Resistor és a ClimaControl prémium eljárásokkal a cserepek a fokozott színvédelmen túl rendkívül ellenálló, kemény, kiváló kopásállósággal rendelkező felületet kapnak. A felületkezelési eljárásoknak köszönhetően a tetőcserepek élettartamát, tartósságát növelhetjük, hogy hosszú időn át védelmet nyújtsanak otthonunk számára.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, hogyan készülnek a Terrán tetőcserepek.