Nemcsak a cserép, hanem a fólia is fontos az ellenálló tetőhöz

Terrántető

Tetőfólia alkalmazása elengedhetetlen akár tetőépítés, akár –felújítás során. Összeszedtünk minden lényeges információt, amit érdemes tudni a tetőfóliákról: milyen típusai vannak, mit kell tudni a minőségről. Hol és hogyan találjuk meg a számunkra tökéletes megoldást? Íme, a nagy fóliaválasztó.

Egy igazán ellenálló tetőrendszerhez kiegészítőkre is szükség van, az esztétikus és magas minőségű beton tetőcserepek mellett. Egy jól megválasztott és szakszerűen kivitelezett tetőnek ugyanis akár negyven százalékát a különböző rendszerelemek adják.

Nincs megfelelő védelem tetőfólia nélkül

Ma már nem is lehet kérdés, hogy a tetőfólia alkalmazása elengedhetetlen. Felmerülhet persze a kérdés, hogy régen nem használtak a tetőépítés során fóliát, akkor miért van rá szükség napjainkban? A fólia előtti időkben a padlástéren nem tároltak semmi olyasmit, amiben kárt tehetett volna a szél által befújt porhó vagy csapadék. Nem szolgált a padlástér beépített lakóhelyként és a komfortérzet sem volt annyira lényeges szempont, mint napjainkban. Az energiatudatosság és –pazarlás is mást jelentett ötven vagy száz évvel ezelőtt, arról már nem is beszélve, hogy ha csapadék vagy porhó került a padlástérbe, akkor azt egyszerűen kisöpörték onnan.

Ma már sok mindent máshogy gondolunk és máshogy is élünk. A tetőfólia nemcsak a komfortos lakóérzetet segíti, hanem megvédi a héjazatot a csapadéktól, óvja a tetőszerkezetet és a hőszigetelést. Olyan védelmet nyújt otthonunknak, amely megakadályozza a tető és így az épület idő előtti amortizálódását.

MediFol: így védenek a Terrán tetőfóliái

A Terrán MediFol tetőfóliái széles választékban elérhetők, ám a megfelelő típus kiválasztása nem tűnik egyszerű feladatnak, hiszen ahhoz számos szempontot kell figyelembe venni.  A tetőfólia a tetőszerkezet közepén helyezkedik el, így kiemelkedően fontos, hogy az élettartama, minősége megfelelő legyen, mert a rosszul megválasztott vagy idő előtt elhasználódó tetőfólia cseréjének munkadíja többszöröse lehet a tetőfólia bekerülési költségének. A fólia minősége más szempontból is lényeges kérdés. Tetőépítés vagy -felújítás során előfordulhat, hogy nem azonnal kerül cserepezésre a tetőnk. Ebben az esetben akár hetekig „fedetlen fővel” áll a ház, az UV-sugárzás azonban nem kerüli el. A tetőfólia minősége alapjaiban határozza meg a károsodás mértékét. Éppen ezért fontos, hogy minőségi terméket válasszunk, valamint különösen a nyári időszakban, hogy minél hamarabb kerüljenek fel a cserepek a tetőszerkezetre.

Medifol Generon Longlife Plus tetőfólia

A tetőfóliák a vízelvezetésben is fontos szerepet töltenek be: beépítésével a vízzáróság biztosítható, ezzel is növelve a tető és az építőanyagok élettartamát. A fóliáknak W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal kell rendelkezniük és megfelelő szilárdságúnak kell lenniük. Jól és hosszan kell elbírniuk a hőmérséklet-ingadozást, valamint a párát.

Összefoglalva tehát a tetőfóliánál fontos szempont:

  • W1 vízzáró tulajdonság
  • optimális szilárdság: az erőhatások hosszantartó elviselése miatt
  • megfelelő hőállóság: hogy a cserép alatti hőmérsékleti viszonyokat is tartósan elbírja
  • kiváló páratechnikai tulajdonságok

Elengedhetetlenül fontos szempont, hogy a tetőfólia illeszkedjen a tető hajlásszögéhez, tisztázni kell olyan kérdéseket, hogy beépített tetőteret tervezünk-e, illetve érintkezik-e a hőszigetelés a tetőfóliával. A Terrán széles választékának köszönhetően egyaránt megtalálhatók az alacsony és magas hajlásszögű tetőkhöz, valamint a beépített és beépítetlen tetőterekhez leginkább passzoló fóliák, hiszen többféle fólia termékcsaládot kínálunk. Közvetlenül deszkázatra vagy hőszigetelésre fektethető, HDPE membránt tartalmazó többrétegű páraáteresztő, vízzáró tetőfólia a MediFol Generon Longlife, valamint a MediFol Generon Longlife PLUS is. Mindkét termékcsalád tetőfóliái magas hőterhelésnek – +100°C – is ellenállnak. A Terrán Coppo, Renova Plus, Rundo, Synus, valamint Zenit Max termékcsaládoknál alkalmazhatók. Nevükből is következik, hogy mindkettő kitűnő választás abban az esetben is, ha Generon napelemes tetőcserepekkel is fedjük otthonunkat, legyen szó piros vagy fekete szolárcserepekről. Mindkét Longlife tetőfólia esetében 25 év garanciával számolhatunk. A MediFol Generon Longlife PLUS már öntapadó ragasztósávval is ellátott.

Érdemes teljes korszerűsítésben gondolkodni

Amennyiben már meglévő otthonunkat újítjuk fel, érdemes egyúttal a tető-hőszigetelésről is gondoskodnunk. Most az új otthonfelújítási programmal támogatást kaphatunk az energiakorszerűsítésre. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Terran Generon napelemes tetőcserép és fólia

A nagy fóliaválasztó

A megfelelő tetőfólia kiválasztásához nyújt segítséget a Terrán Fóliaválasztó alkalmazása. Néhány egyszerű kérdés megválaszolásával a fóliaválasztó megmutatja, hogy mely terméktípusok passzolnak otthonunkhoz. Az „eredmény” egy előzetes tájékoztatást nyújt, további segítség és kérdések esetén a Terrán szakértői állnak rendelkezésre.

Korábbi bejegyzésünkben arról olvashat, miért elengedhetetlenül fontos a tető-hőszigetelés.