Ideális páratartalom a lakótérben

Nemcsak az egészség és lakókomfort, de a tető miatt is érdemes figyelni rá

Terrántető

Túl száraz vagy túl párás a levegő a lakótérben? Egyik eset sem igazán ideális komfortérzetünk, valamint az egészségünk szempontjából, azonban nem is gondolnánk, hogy egyéb problémával is szembe kell néznünk, ha nem kezeljük megfelelően a helyzetet. A tetőszerkezetet érő belső nedvességterhelésről általában kevés szó esik. Nézzük, milyen hatással lehet szervezetünkre, valamint otthonunkra a nem megfelelő páratartalom.

A lakótér optimális páratartalma 40-55%, de fontos tudni, hogy ebben az esetben relatív páratartalomról beszélünk. A relatív páratartalom alatt az abszolút páratartalom és a levegő páratartalmának arányát értjük, vagyis a levegő által maximálisan tartalmazható vízgőzmennyiséghez képest mért pillanatnyi páratartalmat, azonos hőmérsékleten és nyomáson.

Ha kétsége van afelől, hogy az otthoni páratartalom ideális-e, érdemes beszerezni egy páratartalom-mérőt, amellyel pillanatok alatt meggyőződhet arról, mennyire nedves vagy száraz a levegő.

Száraz levegő a belső terekben

Ha a páratartalom nem haladja meg a 35%-ot, akkor nagyon száraz levegőről beszélünk. Ennek jeleit saját testünkön is érezhetjük, a kiszáradt nyálkahártya szemirritációhoz, torokfájáshoz és akár fejfájáshoz is vezethet, emellett az alacsony páratartalom hatására a bőr is kiszáradhat. Ez leggyakrabban a fűtési vagy klíma szezonban fordul elő.

Párásítás készülékkel, párologtatóval

Párásító készülékekkel vagy párologtató edényekkel könnyedén megakadályozhatjuk a levegő kiszáradását, de bizonyos cserepes növényekkel is nagymértékben növelhetjük a páratartalmat. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb levélfelülettel rendelkező szobanövények a segítségünkre lehetnek, de instant megoldást nyújthat a frissen mosott ruhák beltéri teregetése is.

Magas páratartalom

Nemcsak az alacsony, de a magas páratartalom is okozhat problémát. A 60%-os szint és 22 °C feletti hőmérséklet túllépésekor gombák képződnek, amelynek következtében megnő a légúti fertőzések kialakulásának kockázata, légzési nehézségeket, köhögést, asztmás tüneteket, fejfájást és fáradtságot tapasztalhatunk. Ráadásul ez a közeg ideális a poratkák szaporodásához is, ami allergiás reakciót válthat ki, nem beszélve a penészgombákról, amik elsősorban a hidegebb, sötét és nem megfelelően szellőztetett helyeken jelennek meg sarkokban, hőhidaknál, az ablakok mellett vagy pl. bútorok mögött.

Praktikák páratartalom csökkentésére

A főzés, ruhaszárítás, fürdés és zuhanyozás, a szobanövények, valamint mi magunk is (egy felnőtt óránként mintegy negyven gramm vizet párologtat magából) felelősek vagyunk a lakótér nedvességtartalmáért. Természetesen egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal sokat tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a túlzott páraképződést, pl. naponta többszöri, rövid, ám alapos szellőztetéssel, valamint kültéri ruhaszárítással, amennyiben lehetőségünk van rá. Emellett a páramentesítők is sokat segíthetnek, de mielőtt csökkentjük vagy növeljük a páratartalmat, páratartalom-mérő eszközzel mindenképpen ellenőrizzük, hogy valójában mire van szükség.

A páratartalom és a tető

Tudta, hogy a penészképződéshez már a fal belső felületén mért 75%-os, relatív páratartalom is elegendő?
Ha a lakótérben felgyülemlett pára a lakótéren keresztül párolog el, akkor egy olyan hűvös zónába jut, ahol lecsapódik, ami a szerkezet ázásához vezethet, komoly épületkárokat okozva. Éppen emiatt célszerű egy belső légzáró réteget elhelyezni a szerkezetben (ilyen például a megfelelő tetőfólia vagy beépített tetőtereknél a páratechnikai fólia), a levegő kivezetését pedig pontszerűen, helyiség szellőzőkön keresztül kell biztosítani. Érdemes úgy megterveztetni és kialakítani a tetőt, hogy a lakótér egy kifejezetten erre gyártott tetőelem segítségével szellőzni tudjon.

Az alátéthéjazat rendkívül fontos szerepet játszik a páratechnikai kérdésekben. Egy jól megválasztott tetőfólia hozzájárul az ideális lakókomforthoz, továbbá a tetőszerkezeti elemek védelméhez. Mivel ez az elem a tető rétegrend közepén helyezkedik el, annak cseréje – ha nem jól választottunk – csak rendkívül magas plusz költségekkel valósítható meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes a fóliaválasztásnál is szakember vagy a gyártók tanácsát kikérni, hisz ma már ezekből az anyagokból is széles választék áll a vásárlók rendelkezésére. A beépítésüket is javasolt megfelelő tapasztalattal rendelkező szakértőre bízni, hisz a problémás részeken – tetőáttörés, tetőablakok körül, stb. – különös gonddal kell eljárni.

Tetőszerkezet megóvása a nedvességtől

Válasszon olyan szakembert, aki tájékozott az újításokat illetően, érthetően elmagyarázza a tetőfelújítás bonyolultnak tűnő lépéseit, hogy végeredményben egy több emberöltőre szóló, strapabíró, szép tető épüljön.

Megelőzné a károsodást, felújítaná a tetőt? Olvassa el tippjeinket, és legyen felkészült, hogy tudja, mikre érdemes odafigyelni!