A bányától a háztetőig: hogyan készülnek a Terrán cserepek? 3. rész

Terrántető

Gyártással foglalkozó sorozatunk korábbi részeiből kiderült, honnan érkezik a homok, milyen utat járnak be az alapanyagok míg a Terrán üzemeibe érkeznek, majd azt is megtudhattuk, hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép, milyen módon nyeri el végleges formáját és színét.

Sorozatunk előző részét ott fejeztük be, hogy a festékek felvitele után a cserepeknek pihenni kell a teljes száradásig. A termékeket ezután egy végső ellenőrzésnek vetik alá, majd felkészítik őket a tárolásra és szállításra.

Cserepek csomagolás előtt

A minőség mindenekelőtt

Mielőtt a cserepeket becsomagolják, természetesen egy végső minőségellenőrzési szakaszon esnek át, ami azt jelenti, hogy a vízzáró vizsgálat, valamint a 7-14, illetve 28 napos töréstesztek elvégzéséhez szükséges mintavétel is még a csomagolást megelőzően történik. Utána már csak egyedi esetekben meozzák azokat.

Készen a nagy utazásra

A lapos termékek sajátossága miatt minden szomszédos terméket 180 fokkal el kell forgatni ahhoz, hogy a formázóban egymásra lehessen tenni őket. Végül síkfóliával látnak el minden 36 darabos egységet, amikből 6 darabot helyeznek egy raklapra. Így áll össze egy raklapnyi egység, amire zsugorsapka kerül. Itt rendkívül fontos a két fóliaréteg megfelelő összeolvadása a raklapegység kellő stabilitása miatt, hiszen a telephelyen a raklapokat minimum három, esetenként négy szintesen tárolják. Emellett optikailag is kiemelt jelentőségű, hogy a termékeken elhelyezett TERRÁN logó az elvárt pozícióban és minőségben látszódjon.

Környezeti szempontból fontos megemlíteni, hogy a csomagoló léc lebomló, a raklapot igény esetén visszaveszi a Terrán, és kijavítva újra felhasználják azokat.

Cserepek csomagolása

Búcsú a cserepektől

A telephelyre betárolt termékeket napi rendszerességgel ellenőrzik, minőségügyi oldalról ekkor már a raklapok stabilitása lehet csak kérdéses. Bóly 12 000 raklap mezőcserép tárolására alkalmas, Kunszentmiklós pedig 21 000 raklapot képes befogadni. Bóly esetében érdemes megemlíteni a kiegészítő termékeket is, hiszen minden itt készül. Idén a kunszenti telep átlagosan 40-45% telítettséggel dolgozik, Bóly 70-75% mezőcserép telítettséggel.

A termékek nagy többségét a száradási idő lejárta után már ki is szállítják. A lapos modelleket tekintve ez az idő hosszabb, így a bólyi telepen a frissen legyártott termékek 14 napot töltenek kiszállítás előtt. Habár maga a gyártási folyamat itt lezárul, a cserepek egészen addig folytatják útjukat, amíg eljutnak a végfelhasználóhoz.

Ez a videónk bemutatja az egész gyártási folyamatot, azt a hosszú utat, amíg eljutunk az alapanyagoktól a kész cserepekig.

Ha pedig tetőfelújítás előtt áll és fontolgatja napelem telepítését, akkor egy korábbi bejegyzésünkből megtudhatja, milyen szempontokat érdemes mérlegelni.