Színre színt: így érdemes kiválasztani a tetőcserép árnyalatát

Terrántető
Téglaszínű Rundo Tetőcserép

Túl élénk? Harsány? Esetleg túlságosan sápatag vagy nem illik a ház stílusához és színéhez? A tetőcserép tónusának kiválasztása sokkal többet jelent egy egyszerű esztétikai döntésnél. Számos szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy megtaláljuk az igazit, azt, amivel évek múlva, akár egy emberöltőn keresztül is elégedettek leszünk. Nézzük, hogy milyen tényezőket javasolt számításba venni, és hogyan nyújt ebben segítséget a Terrán!

Számtalan inspiráció, a mindennapi ingerek, az aktuális divat, az értékrendünk és az ízlésvilágunk is befolyásolja, mit látunk szépnek. Legyünk résen, ha tetőépítésre vagy -felújításra kerül sor, és a komplex képet nézve hozzunk döntést!

A ház stílusa és a dizájn

Otthonunk felújításakor vagy az építése során érdemes meghatározni egy a ház stílusához illő színvilágot, ami irányt mutat a tetőcserép, a vakolat, a nyílászárók, valamint a kiegészítő elemek tónusainak kiválasztásához, az összhang megteremtéséhez. Habár vonzónak tűnhet, hogy az éppen aktuális trendszínek között keresgéljünk, az időtállóságról se feledkezzünk meg. Egy ízléses modell értéknövelő tényező is lehet az ingatlan esetében.

Zenit Gránit tetőcserép újépítésű házon fehér vakolattal szürke térkővel.

Emellett az is lényeges, hogy nemcsak a szín, de a tetőcserép anyaga, típusa és formája is befolyásolja azt az érzésvilágot, amit a tető közvetít. Vagyis a kettő nem elválasztható egymástól. Tartsuk szem előtt a ház minden elemét, illetve a teljes környezethez illeszkedő palettában gondolkodjunk!

Karbantartás és tartósság

A világosabb tetőcserepeken látványosabban megülnek a szennyeződések, valamint a mohásodás is zavaró lehet. Ugyanakkor a sötétebb változatok nagyobb mértékben képesek felmelegedni, hajlamosabbak a fakulásra. Éppen ezért nemcsak a szín számít, ha tartósságról, könnyű kezelhetőségről és energiatudatosságról beszélünk, hanem az is, milyen felületkezeléssel vannak ellátva a cserepek.

A Terrán tetőcserepeket négyféle felületkezeléssel kínáljuk az eltérő igények kielégítése érdekében. A ColorSystem, az Elegant, a Resistor és a ClimaControl eljárások kifejlesztésénél az élettartam és az ellenállóság növelése, valamint a kimagasló színvédelem volt a fő szempont, ezekre épültek rá az egyes típusoknál olyan komplex megoldások is, mint pl. a mohásodás vagy a héjazat felmelegedését okozó infravörös sugárzás elleni védelem.

Téglaszínű Renova tetőcserép muskátlikkal a teraszon.

Előírások

A helyi építési, valamint a településképi szabályzat meghatározhatja az egyes övezetekben vagy épülettípusoknál alkalmazandó színeket. Pontosan rendelkeznek a tetőépítésnél használható anyagokról, árnyalatokról, sőt, akár a tető típusára vonatkozó iránymutatást is tartalmazhatnak. Ennek megfelelően a vakolatok színét, textúráját, a síkból kiemelkedő részeket, valamint a burkolóanyag milyenségét is definiálják. Természetesen új ház építésekor az építész a megfelelő körültekintéssel fog eljárni a tervezés során, figyelembe véve az adott szabványokat, felújítás vagy bővítés esetén azonban ugyanúgy érdemes tájékozódnunk. A dokumentumok általában letölthetőek az önkormányzatok honlapjairól.

Költségek

Habár nem feltétlenül tűnik számottevőnek az egyes árnyalatok közötti árkülönbözet, a tetőfelület nagyságától függően sokat spórolhatunk. Bármely márkáról is legyen szó, az árat az is befolyásolja, hogy az adott színű és típusú tetőcserép milyen felületkezeléssel érhető el, így pl. két szürke Synust (Moon vagy Antracit) jelentős árkülönbséggel tudunk megvásárolni.

Rundo Carbon Tetőcserép fehérszínű házon.

Terrán alkalmazás

A Terrán több kalkulátorral segíti vevőit a vásárlási folyamat során. Ha a stílus kiválasztásában is iránymutatásra van szükség, a Milyen tető alkalmazással könnyedén megtalálhatjuk a hozzánk leginkább passzoló modellt, onnan pedig már csak egy lépés, hogy a színét illetően is döntést hozzunk.

További segítségre van szükséged? Olvasd el az Ezek lesznek a 2024-es év színei. Vajon a tetőszín trendek is változnak?, a Színesen élünk és a Melyik cserép illik hozzánk? bejegyzéseinket!